Acţiune şi realizare
Cred în puterea actului educativ care te înalță, care te face să gândești, să-ți pui semne de întrebare, să faci conexiuni, să polemizezi, să gândești. Nu cred în pseudo-educație, la fel de bine cum nu cred nici că experienţa din şcoală este suficientă pentru dezvoltarea unui tânăr. Implicare, activism, pluriperspectivism – acestea sunt conceptele pe care le consider eminamente necesare pentru evoluţie. În contextual implicării în diverse proiecte internaţionale, în ţări precum Olanda, Germania, Spania, Belgia, Ungaria, am observat faptul că, fiecare comunitate pune în prim plan-ul priorităţilor sale, tinerii, aspect cunoscut actualmente sub forma ideii de “youth empowerment/împuternicirea tinerilor”. Prin participarea la activităţi extracurriculare, un tânăr creşte uşor. El află informaţii noi, face networking, descoperă noi oportunităţi de fructificare a timpului într-un mod constructiv, devine capabil să-şi structureze într-un mod eficient şi productiv timpul şi activităţile pe care le întreprinde.
Debrecen, Ungaria – alături de o echipă de tineri din întreagaEuropă, participând la un proiect internaţional
Întrebările care survin în urma participării la programele şiproiectele de tineret la care am participat sunt următoarele: Ce ne asumăm în planul politicilor de tineret în România? Avem o perspectivă asupra rolurilor, misiunilor şi opţiunilor de acţiunepe care le facem? Putem noi, ca tineri, să aducem un nou sufluîn comunitatea în care trăim sau ne mulţumim să fim spectatori? Multe întrebări, puţine răspunsuri…!
La RFI România, în cadrul emisiunii „Tânăr în Europa”, discutând despre „youth empowerment”
Pentru a găsi răspuns tuturor întrebărilor mele şi, mai ales, pentru a schimba în timp întrebările, cu scopul de a mă dezvolta personal şi profesional, m-am alăturat echipei Community AID România, cadru pe care îl consider prielnic pentru evoluţie. Tineri capabili, cu potenţial, dau viaţă, cu un acut simţ al responsabilităţii, visurilor. Despre măsura în care mă regăsesc în viziunea acestei organizaţii, despre oamenii frumoşi pe care i-am cunoscut aici şi despre realitatea psiho-socio-politică a României, voi scrie constant, pe site-ul organizaţiei.
—
Elena UNGUREANU, psiholog